در این مقاله سعی شده اصول اولیه تجارت با سوریه را برای شما بیان کنیم تا بتوانید یک دید اولیه نسبت به تجارت با سوریه و روش های صادرات به سوریه داشته باشید.

با ما در ادامه این مقاله از دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی همراه باشید :

 پس از اتمام جنگ در دمشق و نیازمندی این کشور به ایجاد روابط تجاری و تجارت با سوریه و فراهم شدن فضای تجاری و بازرگانی و کسب و کار، صاحبان سرمایه ، تجار و بازرگانان میتوانند برای سرمایه گذاری در سوریه و صادرات به سوریه اقدام کنند و به تجارت با سوریه بپردازند.

در ایران و سایر کشورهای جهان سرمایه گذاران و تجار به فکر تجارت با سوریه افتاده اند و این یک فرصت مناسب برای افزایش سرمایه و گسترش تجارت و کسب و کار است. دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی نیز شما را با تجر و بازرگانان سوریه مرتبط خواهد کرد تا بتوانید به هدف سرمایه گذاری در سوریه و تجارت با سوریه دست یابید.

تجارت با سوریه

تجارت با سوریه در چند سال اخیر:

کشور سوریه در چندین سال اخیر سرگرم پیکار با تروریسم بود که با یاری های کشور‌ ایران و  عزیزانی همچون سردار عزیز شهید قاسم سلیمانی و همرزمان بزرگوارش به‌ این مبارزه ها خاتمه داده و ریشه تروریسم را برچینند.

همین قضیه پای تاجران و کالاهای ایرانی را به بازار سوریه و تجارت با سوریه گشود.و تجار علاقه خوبی به سرمایه گذاری در سوریه نشان دادند. مردم سوریه در حین پیکار خسارات متعددی دیدند و در  شرایط کنونی در حال مرمت مکان های ضرر دیده هستند ، این امر سوریه را به یک مصرف کننده مواد غذایی و صنعتی با ظرفیت بالا تبدیل نموده است.

ترکیه، عراق، امارت و مصر کشورهایی می باشند که گوشه ای در درآمد های خود را با صادرات به سوریه تامین میکنند. البته نمی توانند تمام ظرفیت های تجاری و بازار بزرگ سوریه را از طریق سرمایه گذاری در سوریه ،تجارت با سوریه و صادرات به سوریه اشباع کنند.

تجارت با سوریه و مراودات تجاری با این کشور

برای صادرات به سوریه و بهتر بگوییم تجارت با سوریه به حداقل  ۵۰۰ میلیون تومان سرمایه گذاری اولیه نیاز میباشد. کشور‌ ایران به جهت حالت جغرافیایی قادر است از روشهای دریایی، هوا و زمین صادرات به‌ سوریه را انجام دهد به همین دلیل برای صادرات به سوریه واسطه نیاز ندارند همین مسئله شرایط را برای تاجران ایرانی آماده نموده است زیرا برای تجارت با سوریه بی واسطه خواهد بود.

البته میزان سرمایه بسته به نوع کالا یا خدمات متغیر میباشد . تمام معاملات دربین تاجران و خریدار از روش بنگاه های اقتصادی و صرافی ها با کارمزد ۱ تا ۲ درصد انجام می گردد.

رقیب ایران و تجار ایرانی در تجارت با سوریه

بزرگترین رغیب تجاری کشور‌ ایران در تجارت با کشور سوریه ، ترکیه میباشد. نزدیکی مرز های ترکیه به سوریه سبب شده که میزان صادرات ترکیه به‌این کشورحدودا هشت برابر کشور‌ ایران شود. در سال ۲۰۱۷ ترکیه با ۱۳۵۰ میلیون دلار، در سکو اولیه صادرات به سوریه قرار گرفت. کشور‌ ایران هر ساله صادرات غبر نفتی بالایی دارا است که ۱۶۲میلیون دلار آن سهم تجارت با سوریه میباشد.

مقدار صادرات ایران به سوریه در چندسال اخیر با ارتباط های سیاسی و اقتصادی تجار درحال ارتقا میباشد. که به رونق ایران و تجار و اقتصاد کشور و همچنین به ساخت سوریه یاری بسزایی می نماید.

تجارت با سوریه

چگونه تجارت با سوریه را انجام میدهیم؟

تجارت با سوریه مانند همگی قسمت های سرمایه گذاری در سوریه مراتب رسمی مرتبط با خویش را داراست. اخذ کارت بازرگانی یکی این جواز هاست. سایر جواز های لازم برای صادرات و تجارت ، وابسته به نوع کالای صادراتی میباشد.

بطور مثال صاردات و تجارت محصولات غذایی به مجوز سازمان بهداشت جمهوری اسلامی ایران و کشور مقصد نیازمند است. در صورتی‌که محصولی که شما قصد صادرات آن را دارید در لیست اقلام ممنوعه قرار نداشته باشد یا این که از طرف گذرگاه های مرزی و کشور مقصد ممنوع نشده باشد، برای اخذ جواز های لازم به مشکلی بر نخواهید خورد.

محصولاتی مانند لبنیات، شیرینی و شکلات از طرف دولت سوریه برای کمک به تولیدکنندگان سوری، وارداتشان ممنوع شده‌است. البته میتوان با اعطای نمایندگی در سوریه همه این موارد را سهل نمود.

 

بازسازی سوریه و تاثیر آن بر تجارت با سوریه

مرز و بوم سوریه سالهای متمادی میباشد که در درحال مرمت بعداز نبرد است. این زمینه سبب شده که نیاز این مرزوبوم به مصالح ساختمانی و ماشین الات ساختمانی افزایش یابد. این مورد تجارت ایران با سوریه را ارتقا می دهد.

بیشترین کالاهای ایرانی که به سوریه صادر می شوند عبارتند از: مصالح ساختمانی، مصنوعات پلیمری، فولاد، محصول ها پتروشیمی، شیلات، مواد غذایی و دارو. این تولیدهای ایرانی بالا ترین تقاضا را بین فرآورده های صادراتی به سوریه را دارا هستند.

ارتباط سیاسی با سوریه و تاثیر آن بر تجارت با سوریه

سوریه و کشور‌ ایران از ارتباط ی سیاسی و اقتصادی بسیار نزدیکی بهره مند هستند که همین امر، عمل تجارت با سوریه را برای تولید کالاهای ایرانی برای سرمایه گذاری در سوریه،تجارت با سوریه و صادرات  با سوریه تشویق می کند.

تجارت با سوریه

صادرات به سوریه حداقل نیازمند ۵۰۰ میلیون تومان سرمایه می باشد که نسبت به کالای صادراتی متفاوت خواهد بود.تولیدات ایرانی مثل مصالح ساختمانی و ماشین آلات ساختمانی در سوریه بازار پرتقاضایی دارند.

برای پیروزی در کسب وکار صادرات تولیدها اهل ایران بایستی داده های کافی از طریق تجارت محصولات ایرانی ، محصول های ممنوعه صادراتی ،آشنایی بازار مصرفی و تهیه مجوزهای لازم و کارت بازرگانی …داشته باشید. برای سرمایه گذاری در سوریه هر چه زودتر پیش قدم شوید.

 

روابط دوستانه ایران و افزایش تجارت با سوریه

سوریه یکی‌ از ۴۰ کشوری میباشد که بر طبق رتبه بندی سازمان گسترش تجارت جهانی ، در «جایگاه اول انگیزه» تجارت برای کشور ایران قرار گرفته است. دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی همواره آماده ارائه خدمات در این حوزه می باشد.

ارتباط جمهوری اسلامی ایران و سوریه را می‌توان با اقتدارترین و قدیمی ترین ارتباط ها سیاسی، اقتصادی و نظامی فی مابین کشور ایران و یکی‌از کشورهای عربی ناحیه خاورمیانه دانست و برهمین اصل سوریه از کشورهای است که رتبه اول بازار انگیزه جمهوری اسلامی ایران در تجارت با سوریه میباشد.

تلاش برای عدم تجارت ایران با سوریه

کشورهای غربی و عربی از سال ۸۰ میلادی شروع به اقدامتی در جهت دور کردن سوریه از کشور ایران نمودند که هیچگاه موفق نشدند این ارتباط را خدشه دار کنند و رهبران سوریه همواره در مقابل خواست این کشورها موافقت نکردند. یکی مهم‌ترین علت های این ارتباط  وجود مخاطرات ناحیه‌ای مشترکی همچون اسرائیل بوده است.

در سال ۱۳۸۹ (گذشته از ابتدا نزاع داخلی در سوریه) تراز صادرات جمهوری اسلامی ایران و سوریه به رکورد ۵۱۵ هزار دلار رسید و تجارت با سوریه گسترش یافت که در ابتدای مبارزه داخلی در سوریه و گسترده شدن آن به بخش عمده‌ای از بخشها سرزمینی این کشور سبب شد صادرات جمهوری اسلامی ایران به سوریه در سال ۱۳۹۳ تا حوالی ۱۰۰ هزار دلار نیز کاهش یابد.

برای ثبت شرکت در سوریه با دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی تماس بگیرید.

هرچند در سالهای اخیر،صادرات جمهوری اسلامی ایران و سوریه اندکی بهبود یافته و تا ۱۶۰میلیون دلار رسید، ولی هنوز تا دستیابی به رکورد سالی پیش راه بسیار طولانی مانده است.

سهم ایران از تجارت با سوریه چقدر است؟

هرچند سهم سوریه از تجارت کشور‌ ایران رقم کوچکی میباشد، کشور ایران همواره جزو شرکای اصلی تجاری سوریه بوده میباشد. مبنی بر داده های سازمان توسعه و گسترش تجارت ، کشور ایران بعد از ایالات متحده عربی سعودی (با سهم ۸ /۲۲‌درصدی) و امارات (با سهم ۲ /۱۱درصدی) سو‌مین صادرات به سوریه میباشد و ۳ /۸ درصد از بازار واردات این سوریه را داراست. ایران همواره در بحث حمل و نقل به سوریه نیز فعال بوده است.

اقلام عمده صادراتی کشور‌ایران به سوریه مشتمل بر جنس های کاتالیتیک، دستگاههای رادار، شیر آب، هادی های برق، اوره، دوربین دوچشمی، کامل کننده های دارویی، مخمرهای زنده، پره های توربین گازی، ترانسفورماتورهای دی الکتریک، کابلهای الیاف اپتیکی، آرد گندم، کامل کننده‌های دارویی، بقیه هادی‌های برقی، شیر صنعتی ، مخمرهای فعال، اوره، بوتان، پروپان، شیرآلات بهداشتی و آنتی‌سرم‌ها می باشد.

اقلام عمده وارد شده کشور ایران از سوریه نیز مشتمل بر روغن زیتون، فسفات، زیتون، نخ، قراضه و ضایعات باتری، اسیدهای چرب، پلی اور‌تان‌ها، پارچه، مصنوعات پلاستیکی و برگه‌های حرارتی میباشد.

عمده ترین کالاهای صادراتی برای تجارت با سوریه

عمده‌ترین تولیدات صادراتی برای تجارت با سوریه (به بقیه کشورها) مشتمل بر نفت و کالا‌های نفتی، مواد معدنی، تولیدات پتروشیمی، میوه و صیفی جات، فیبرهای کتان، منسوجات، خرقه، گوشت و دام زنده و گندم میباشد که بخش مهمی از آن به جهت مشابهت با تولیدات تولیدی جمهوری اسلامی ایران، سهمی از تجارت با جمهوری اسلامی ایران ندارد.

عمده ترین کالاهای وارداتی برای تجارت با سوریه

عمده‌ترین تولید ها وارد شده سوریه از سایر کشورها که میتوان در تجارت با سوریه از آن استفاده کرد ماشین‌آلات، امکانات حمل‌ونقل، تولیدات فلزی، مواد شیمیایی و محصول ها آن، پلاستیک و کاغد، دانه آفتابگردان و روغن آن، گندم، اتومبیل های سواری، چغندرقند، نیشکر، سیگار، ماته، وسایل نقلیه حمل فرآورده، برنج نصفه یا این که تمام آسیاب گردیده، حوله بهداشتی و دستمال کاغذی می باشند.

چگونه با بازاریابی میتوان با سوریه تجارت کرد؟

تولیدکنندگان داخلی می‌توانند با ارتقاء کیفیت محصولات خویش و حضور در نمایشگاهها به ویژه نمایشگاه های ایرانی و رابطه بدون واسطه با تاجران اهل سوریه بازار این کشور را در دست بگیرند زیرا اکنون ارتباط ایالات متحده عربی با سوریه به اندازه زیادی قطع شده‌ است و بهترین ترین فرصت برای جمهوری اسلامی ایران میباشد تا بتواند با سرمایه گذاری در سوریه و تجارت در سوریه جایگزین این مرز و بوم در صادرات به سوریه شود.

به گفته اسحاق جهانگیری تاجران و صادرکنندگان ایرانی می توانند از خط اعتباری جدیدی که برای صادرات و بازاریابی در سوریه مصوب شده است استفاده کنند و لازم میباشد سازمان برنامه و بودجه و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز اجرای این مصوبه را با جدیت دنبال نمایند.

تجارت با سوریه

سوابق تجارت ایران با سوریه و روابط تجاری با سوریه

سوابق قانونی همیاری‌های اقتصادی و تجاری دوجانبه کشور ایران و سوریه به اردیبهشت ماه‌ماه ۱۳۷۵ برمی‌گردد که اولین اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور در دمشق برگزار شد. طی ۱۴ سال بعداز آن نیز ۱۳ اجلاس کمیسیون مشترک فی مابین جمهوری اسلامی ایران و سوریه برگزار شد، البته از اسفند ۱۳۸۹ به بعد ، هم‌زمان با شروع جنگ داخلی در سوریه، برگزاری گردهمایی‌ های کمیسیون مشترک نیز توقیف شد.

بر طبق برنامه تجاری کشور‌ایران و روابط تجاری با سوریه بخش عمده‌ای از برنامه‌های همیاری مشترک دو سرزمین به بهبود وضع و اوضاع امنیتی در سوریه مشروط شده‌است. سازمان توسعه و گسترش تجارت مهمترین برنامه‌های آتی خویش برای همیاری دوجانبه با سوریه را این‌سیرتکامل موارد زیر عنوان کرده است:

مهمترین اقدامات برای افزایش سیر روابط تجاری با سوریه:

  1. ساخت مقر‌های اطلاع‌رسانی برای ارائه سرویس ها صادرات
  2. برگزاری همایش مجال‌های سرمایه‌گذاری تجاری (در جهت بهبود وضع سیاسی‌-‌ امنیتی کشور)
  3. بسط صادرات سرویس های فنی و مهندسی (در جهت بهبود حال و روز سیاسی‌-‌امنیتی سوریه)
  4. اعزام هیات‌های تجاری (در جهت بهبود اوضاع و احوال سیاسی‌-‌امنیتی سوریه)

 

مهم‌ترین اقدامات بعمل آمده در چارچوب ارتباط های دو جانبه میان ایران و سوریه:

  1. از سرگیری همکاری و گسترش در بخش صادرات سرویس های فنی و مهندسی (حدود ۲/۲ میلیارد دلار)
  2. گسترش همکاری در بخش کارهای نمایشگاهی و عملکرد جهت کسب و تمدید مجوزهای رسمی اعطای تخفیفهای نمایشگاهی
  3. تشکیل شورای مشترک بازرگانان
  4. امضای موافقتنامه تجارت آزاد
  5. امضای یادداشت تفاهم همکاریهای صنعتی

برنامه های آینده برای امر تجارت با سوریه

  1. تنظیم و تدوین طرح صادرات به سوریه در حجم یک میلیارد دلار
  2. اجرایی نمودن یادداشت تفاهم همکاریهای صنعتی
  3. توسعه و گسترش صادرات سرویس های فنی و مهندسی
  4. اعزام هیات های تجاری فروشگاههای زنجیره ای
  5. تنظیم و تدوین طرح بازسازی صنعت های سوریه
  6. تامین کالاهای مایحتاج سوریه
  7. تجارت آزاد دربین جمهوری اسلامی ایران و سوریه
  8. توافق نامه های تجاری بین ایران و سوریه

مبنی بر توافق تجارت آزاد میان ایران و سوریه، تبادل کالا میان دو کشور سوای اعمال تعرفه‌های بازرگانی و تنها با تعرفه چهار درصد خواهد بود. این نخستین کشوری میباشد که با ایران توافقنامه تجارت آزاد امضا کرده است. تجارت آزاد هم اکنون در بسیاری از کشورهای دنیا مرسوم است و بازار کشورها را رقابتی میکند.

به گفته مسوولان این امکان موجود است که کشورهای اسلامی تجارت آزاد با یکدیگر را کلید بزنند و از این طریق روابط اقتصادی را توسعه دهند. در این میان نیز تجارت با سوریه سهل می گردد.

آینده همکاری دو کشور برای ارتقا تجارت با سوریه

وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه گفت: ما به قدمت، اندازه و نقش ایران در پیشبرد اقتصادشان واقف هستیم؛ امیدواریم به کمک بخش خصوصی و حمایت از بسط تعاملات دو کشور بتوانیم مراودات و همکاریهای اقتصادی را هم به تناسب رابطه های نزدیک و برادرانه سیاسی ، افزایش دهیم.

هم اکنون شرایط تجارت میان ایران و سوریه بسیار آسان گردیده و در این میان عراق نیز با قرار گرفتن میان دو کشور از این پروسه فایده میبرد. و سرمایه گذاری در سوریه میتواند راهکار خوبی برای افزایش سرمایه باشد.

ایران و سوریه تا کنون قراردادهای همکاری اقتصادی متعددی امضا را کرده‌اند که از شمار آنان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. توافق بلند مدت اقتصادی و همکاریهای تجارت در سال ۱۹۹۹
  2. توافقنامه بلند مدت تجاری جایگزین
  3. توافقنامه تجارت ترجیحی بین دو کشور در سال ۲۰۰۶
  4. توافقنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه‌گذاری بین دو کشور امضا گردیده در سال ۱۹۹۸
  5. توافقنامه تجارت آزاد حوزه‌ سوریه و ایران در سال۲۰۱۲
  6. توافقنامه حمایت و تشویق سرمایه‌گذاری
  7. توافقنامه اجتناب از دریافت مالیات مضاعف
  8. توافقنامه همیاری های نمایشگاهی
  9. توافقنامه تجاری
  10. توافقنامه گمرکی
  11. توافقنامه بازرگانی
  12. توافقنامه حمل‌ونقل (جاده‌ای، هوایی، ریلی، دریایی)
  13. یادداشت تفاهم در موضوع استاندارد و حافظت از کیفیت
  14. توافقنامه تاسیس شورای مشترک بازرگانی کشور‌ایران و سوریه

مشکل اول ما در تجارت با سوریه عدم شناخت ظرفیت‌های اقتصادی سوریه در ایران است و مشکل دوم عدم شناخت ظرفیت‌های اقتصادی ایران در سوریه است. در مجموع طرفین شناخت درستی از یکدیگر ندارند. بنابراین تصور تجار ما از کشور سوریه این است که این کشور به لحاظ ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی مانند عراق است در حالی که وضعیت سوریه کاملاً متفاوت است.

با توجه به اقداماتی که تجار و فعالان اقتصادی ما از قبل در بازار سوریه و در جهت تجارت با سوریه انجام داده‌اند برخی محصولات تولیدی ما در زمینه تولید شیرآلات و کاشی و سرامیک در بازار سوریه شناخته شده است اما در زمینه‌های دیگر از جمله صنایع برق، ساختمان و سایر فناوری‌ها شناختی از ما ندارند  لازم است تا برای معرفی این ظرفیت‌ها و قابلیت‌ها اقدامات بیشتری در جهت تجارت با سوریه صورت گیرد. 

راهکار و راه‌حل برای دستیابی به شناخت طرفین از ظرفیت‌های اقتصادی نیز برگزاری نمایشگاه‌ها و یا دعوت از تجار و بازرگانان سوری برای حضور در برنامه‌های مختلف اتاق بازرگانی است.

در حال حاضر با توجه به اینکه ترکیه ۲۰ درصد بازار سوریه را در دست دارد می‌توان گفت که این کشور شریک تجاری سوریه و رغیب اصلی ایران در تجارت با سوریه است و این در حالی است که مطابق قوانین سوریه عرضه محصولات ترکیه در بازار سوریه ممنوع است لذا علی‌رغم این ممنوعیت ترکیه سهم ۲۰ درصدی از بازار سوریه را به خود اختصاص داده است و معلوم نیست در صورت لغو این ممنوعیت کشور مذکور چقدر از بازار سوریه را کسب کند و حتی معلوم نیست که پس از لغو ممنوعیت مذکور ما چه جایگاهی در بازار سوریه خواهیم داشت.

لیست تجار سوریه

دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی در حال تهیه لیست تجار سوریه میباشد تا تجار ایرانی راحت  و بدون واسطه بتواند از طریق لیست تجار سوریه به بازار سوریه دست پیدا کنند و راهگشای تجارت با سوریه باشیم.

این مقاله در حا تکمیل شدن در موضوعات زیر نیز میباشد.چند روز یکبار به این مقاله مراجعه کنید تا از بخش های دیگر مقاله نیز بهره مند شوید.

 

برای سفر به سوریه برای انجام امور بازاریابی و بازرگانی در جهت تجارت با سوریه و سرمایه گذاری در سوریه میتوانید با دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

از طریق روش های ذکر شده در زیر ارتباط برقرار کنید:

 

ضمن عرض ادب و احترام به کلیه عزیزان تجار و سرمایه گذاران و علاقمندان به بازار کشور سوریه ، موارد ذیل به حضور ارسال میگردد

۱-رسالت اصلی دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی شناساندن بازار سوریه و خاصا شهر حلب بدون هرگونه استفاده مادی میباشد و از آنجا که هزینه های این دفتر از طرق مختلف تامین میشود لذا هرگونه مشاوره اقتصادی و تجاری از سوی این دفتر کاملا رایگان و بدون دریافت هرگونه وجهی میباشد و این موضوع را وظیفه خود در برابر شهدای مدافع حرم که مظلومانه و غریبانه در این سرزمین شهید شده اند و هدیه ای است به روح پرفتوح شهید حاج قاسم سلیمانی عزیز .

۲-مسول و کارشناسان این دفترچندین سال میباشد در کشور سوریه و شهر حلب مستقر میباشند و لذا هرگونه اعلام نظر و ارایه مطلب از داخل کشور سوریه به عزیزان ارسال میگردد

۳-با توجه به حجم بسیار بالای پیام ها و درخواست ها و متاسفانه نبود رایزن بازرگانی رسمی از سوی دولت ایران در این کشور و همچنین محدودیت نیروی انسانی این دفتر پیشاپیش از اینکه روزانه فقط اخبار اقتصادی و چکیده مناقصات خدمتتان ارسال میگردد عذر میخواهیم ، لیکن کلیه سوالات در اسرع وقت جواب داده میشود

راه های ارتباطی با دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

آدرس درگاه ثبت اطلاعات تجار و بازرگانان در دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

www.iseconomy.com

 

آدرس سایت رسمی دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

www.tradetejarat.com

 

برای دسترسی سریعتر به محتوای سایت عضو کانال ما شوید

درصورت تکمیل بودن کانال واتس اپ میتوانید روی سایر گروه ها بزنید

 

آدرس کانال تلگرامی دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

https://t.me/Iransyriaeconomy