در این گزارش از دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی اقتصاد کشور سوریه را از سال ۲۰۱۲ تا کنون که در انتهای سال ۲۰۲۱ هستیم بررسی خواهیم کرد.

این گزارش توسط مرکز الاعلام الالکترونی سوریه در ماه گذشته منتشر شده است که به همت دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی به زبان پارسی ترجمه و در اختیار شما قرار داده شده است.فهرست زیر مواردی است که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت:

تأثیر پذیری اقتصاد از جنگ در سوریه

  • خسارت های اقتصاد سوریه در طول بحران
  • دلایل به هم ریختگی اقتصاد سوریه در مدت زمان اخیر

برنامه و استراتژی های دولت سوریه برای اداره بحران اقتصادی

امکانات فعلی اقتصاد سوریه

  • زمینه های کشاورزی و گردشگری در سوریه
  • صنعت و مناطق صنعتی در سوریه
  • شهرهای صنعتی در سوریه

ذخایر استراتژیک و ثروت های معدنی سوریه

تجارت خارجی و سرمایه گذاری خارجی در سوریه

آخرین آمار کمیته سرمایه گذاری سوریه از پروژه های سرمایه گذاری خارجی در سوریه

مهمترین شرکت های خارجی فعال در سوریه

امکانات اقتصادی غیر قانونی در سوریه

اقتصاد سوریه پیش از جنگ

نگاهی به آینده اقتصاد سوریه (صندوق های سرمایه گذاری بین المللی)

  • ایستادگی بعد از جنگ

همچنین میتوانید این گزارش را بصورت فایل PDF دانلود کنید:

تأثیر پذیری اقتصاد در زمان جنگ

با شروع فصل تابستان سال ۲۰۱۲ و با ورود تروریست ها در مناطق مسکونی منطقه شرقی شهر حلب، اولین فصل ریزش قیمت لیر سوریه به خصوص بعد از دسترسی تروریستی به قلب منطقه صنعتی شیخ نجار آغاز شد. شهری که به عنوان یکی از بزرگترین شهرک‌های صنعتی خاورمیانه محسوب می شد

حلب در آن زمان در اوج قدرت و بالندگی خود بود و بیشتر تولید آن به کشورهایی مانند عراق، لبنان، اردن، کشورهای حوزه خلیج فارس، ترکیه و اروپا صادر می شد. این کشورها در طول سالها برای تولیدات حلب بازارهای هدف و مشتری های دائم به شمار می رفتند. محصولاتی مانند لباس و پارچه، صنایع مهندسی و مکانیکی، مواد غذایی و صنایع کاغذی، مواد شیمیایی از جمله دارو، مواد آرایشی و بهداشتی، محصولات پلاستیکی و صابون روغن زیتون عمده محصولات ارسالی از سوریه به این کشورها بود

پس می توان نتیجه گرفت که شهرک صنعتی شیخ نجار نه تنها نقطه بارزی در اقتصاد سوریه بلکه حامی اساسی اقتصاد به شمار می رفت و این موضوع را می توان از آمارهای رسمی درباره میزان سرمایه گذاری خارجی در این منطقه دریافت که در سال ۲۰۱۳ به بیش از ۱۶۷ میلیارد لیر یعنی چیزی نزدیک به ۳۳ میلیون دلار رسید.دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی امکان بازدید از شهرک را برای بسیاری از شرکت های براین فراهم نموده است.

و با شروع سال ۲۰۱۴ لیر سوریه شروع به سقوط کرد و بیش از سه برابر قیمتش را از دست داد به طوری که در ابتدای سال ۲۰۱۱ هر دلار ۴۶ لیر بود و در ابتدای سال ۲۰۱۵ قیمت تبدیل دلار به ۲۰۰ لیر رسید و در اواخر سال ۲۰۱۹ به بیش از ۵۰۰ لیر و در سال ۲۰۲۰ و بعد از تصویب قانون تحریم های قیصر با پرشی جنون آمیز به ۲۹۶۰ لیر رسید. علاوه بر این قانون، گسترش بیماری کرونا نیز بر شکسته شدن بیشتر اقتصاد بی تأثیر نبود.

خسارت های اقتصاد سوریه در زمان بحران بر اساس ارقام

در شروع سال ۲۰۱۲ سرانه تولید با رکود مواجه شد و در پایان سال با ثبت ۱۵.۹۷ درصد ریزش متوقف شد. در سال ۲۰۱۳ وضعیت بدتر شد و سرانه تولید با ریزش ۲۲.۶ درصدی مواجه شد و این به خاطر افزایش مناطق جنگ زده به وجود آمد.

در سال ۲۰۲۱ “احمد حامد” رئیس اتاق اصناف و سندیکای کارمندان بانک در سوریه در کنفرانس سالانه این اتاق اعلام کرد که خسارت های اقتصادی سوریه بعد از جنگ به بیش از ۵۳۰ میلیارد دلار یعنی ۹.۷ برابر سرانه تولید داخلی در سال ۲۰۱۰ رسیده است.

همچنین در این گزارش از دفتر اقتصادی ایران در حلب نشان می دهد که در جریان جنگ خدمت رسانی به ۸۰ درصد از جمعیت سوریه از بین رفت و با وجود تلاش های دولت، قحطی بیشتر مردم سوریه را تهدید می کند.

در این گزارش آمده است که با وجود تمام مشکلات معیشتی هنوز هیچ برنامه موفقی برای تثبیت وضع معیشتی از سوی دولت وجود ندارد و قوانین وضع شده باعث افزایش فساد و احتکار مواد اولیه و استفاده قشر متمول از این وضعیت شده و دولت به مسئولیت های خود در قبال قدرتمند سازی بخش عمومی برای استفاده مردم عمل نمی کند.

همچنین عدم صدور قانون های تشویقی برای تولید کنندگان و سرمایه گذاران خارجی باعث شده تا این افراد با تعطیلی کارخانه های خود و اخذ سرمایه و فرار از کشور باعث خسارت های زیادی به اقتصاد ملی وارد کرده به طوری که بیشترین خسارت به زیرساخت های خدماتی وارد شده که طبق آمار میزان آن بیش از ۴۰ درصد است.

سازمان ملل در سپتامبر سال ۲۰۲۰ با انتشار گزارشی درباره وضعیت سوریه طی هشت سال اولیه جنگ، میزان خسارت های اقتصادی در سوریه را بیش از ۴۴۲ میلیارد دلار بر آورد کرد.

در این خصوص آقای بسام طعمه وزیر نفت و ثروت های معدنی سوریه طی جلسه پرسش ، پاسخ در پارلمان سوریه در ماه فوریه سال گذشته میلادی میزان خسارت های دولت در زمینه نفت را بیش از ۹۲ میلیارد دلار بر آورد کرد. وی ادامه داد که ۸۰ هزار بشکه از ۸۹ هزار بشکه تولید روزانه دولت سوریه از نفت از چاه هایی انجام می شد که در حال حاضر خارج از سیطره دولت سوریه است.اخبار این مطالب نیز در سایت دفتر اقتصادی ایران در حلب موجود است. این در حالی است که دولت سوریه در سال ۲۰۱۰ به طور متوسط روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت از مناطق مرکزی سوریه استخراج می کرد.

 

با وجود تمام مشکلات اقتصادی، میزان دستمزد کارمندان همچنان ثابت است و با توجه به ریزش قیمت لیر سوریه در برابر دلار قدرت زندگی برای این قشر بسیار ضعیف شده به طوری که در سال ۲۰۲۰ قیمت هر دلار به بیش از ۴۷۰۰ لیر رسید و با شروع سال ۲۰۲۱ قیمت تبدیل دلار در ۳۵۰۰ لیر ثابت ماند و به این ترتیب حقوق یک کارمند بیش از ۱۰۰ برابر کاهش یافته است .

 

بر اساس آمارهای سازمان ملل در حال حاضر ۱۳.۵ میلیون نفر از مردم سوریه نیاز به کمک معیشتی فوری دارند و ۱۲.۵ میلیون نفر در سوریه تمام تلاش خود را انجام می دهند تا تنها به اندازه مصرف روزانه خود در آمد داشته باشند. همچنین مؤسسه “نجات کودکان” وابسته به سازمان ملل اعلام کرده است که ۶۰ درصد کودکان در سوریه از گرسنگی رنج می برند.

همچنین طبق آمار مرکز تحقیقات سوریه،که میتوانید در سایت دفتر اقتصادی ایران در حلب مشاهده کنید، درصد فقر در جامعه سوریه از سال ۲۰۱۰ تا کنون ۸۵ درصد افزایش داشته به طوری که در سال ۲۰۱۰ تنها ۱ درصد مردم سوریه زیر خط فقر بوده و در حال حاضر ۸۶ درصد با فقر مبارزه می کنند. طبق آمار این سازمان نزدیک به ۳.۷ میلیون فرصت شغلی از بین رفته به طوری که در سال ۲۰۱۰ هر فرد شاغل مسئول ۴.۱۳ شخص در جامعه بوده ولی در سال ۲۰۱۹ همان فرد باید مسئولیت مالی ۶.۴ شخص را بر عهده بگیرد.

امروز سوریه با جنگ اقتصادی بزرگتری روبرو است زیرا محور آمریکایی-رژیم صهیونیستی از طریق اجرای تحریم های متعدد علیه سوریه به خصوص درباره زیرساخت های اساسی، صنایع وابسته به بخش نظامی سوریه و تحریم هر کشوری که با سوریه تعامل تجاری یا اقتصادی داشته باشد؛ عملا روند بازسازی و رشد اقتصادی سوریه را بسیار کند کرده است.

 

اقتصاد سوریه بر چند پایه مستقر است که بر اثر جنگ بسیاری از آنها از بین رفته و در طرف مقابل برخی از آنها به دلیل بازگشت روابط میان سوریه و کشورهای عربی و بازگشایی برخی از مرزهای زمینی تقویت شده است.

گزارش تحلیلی  اقتصاد سوریه تا سال 2021

دلایل وخامت اوضاع اقتصادی سوریه در مدت زمان کوتاه اخیر

روزنامه انگلیسی “فایننشیال تایمز” طی گزارشی با بررسی اوضاع اقتصادی سوریه، سه عامل را علل اساسی وخامت اوضاع اقتصادی سوریه در بازه زمانی یکساله اخیر معرفی کرد.

طبق این گزارش، تصویب قانون قیصر در اواسط سال ۲۰۲۰ میلادی توسط آمریکا و همراهی کشورهای اروپایی و عربی با این قوانین باعث شد تا ارزش پول سوریه بیش از ۷۰ درصد ریزش کند. این در حالی بود که حرکت رشد تورم و گرانی مواد غذایی و کالاهای اساسی در سوریه همچنان ادامه داشت.

در همین حال بحران مالی و اقتصادی لبنان که همواره به عنوان مرکز اصلی تبادلات دلاری سوریه با جهان شناخته میشد ضربه بزرگی به سوریه وارد کرد. بلوکه شدن میلیاردها دلار از دارایی های دولتی و شخصی تجار و موسسات دولتی سوریه در بانک های لبنان از یک طرف و از طرف دیگر عدم وجود نقدینگی ارز در سوریه باعث افزایش جنون آمیز قیمت دلار در بازار سوریه شد.که بطور روزانه این اخبار رصد و در سایت و شبکه اجتماعی دفتر اقتصادی ایران در حلب منتظر میشود.

و دلیل سوم بروز بحران کرونا و تبعات اقتصادی آن بر تمام کشورهای جهان از یک سو و از سوی دیگر نبود نظام بهداشتی مناسب در سوریه و فرار بیش از ۷۰ درصد از کادر پزشکی و بیمارستانی به خارج از سوریه تقریبا دولت را در برابر تأثیرات اقتصادی این بیماری فلج کرد.

پیش از این دکتر “فراس شعبو”، یکی از مشهورترین محققان اقتصادی در گفتگو با سایت “روزنه” که از مخالفان دولت سوریه محسوب می شود گفت: دولت سوریه در حال حاضر هیچ قدرتی برای پوشش هزینه های روزمره خود ندارد و یکی از طبیعی ترین نتایج بحران اقتصادی این کشور سقوط قیمت لیر است. دولت سوریه در حال حاضر ۴۰ درصد از بودجه سالانه خود را نمی تواند تامین کند و همین عامل باعث شد تا برای پوشش این ناتوانی به چاپ پول با ارزش ۵۰۰۰ لیر روی آورد که همین مسأله نیز مزید بر علت شده و ارزش پول و این اسکناس را در میان مردم از بین برده است.

 

استراتژی های دولت سوریه برای اداره بحران اقتصادی

بر اساس گفته های مخالفان دولت سوریه، این کشور چند تاکتیک اساسی برای مقابله با بحران اقتصادی و کم کردن از آثار منفی آن بر کشور در اختیار دارد.

فرافکنی و معرفی کشورهای خارجی به عنوان مسئولین وضع فعلی : کلمه “خارج از مرز” به صورت بسیار زیادی در سخنرانی های مسئولان دولت سوریه استفاده می شود و بیشترین سهم را در بر عهده گرفتن علل بحران اقتصادی این روزهای سوریه دارد. بر اساس گفته های دولتمردان سوری، کشورهای خارجی بیشترین خسارت ها را به زیرساخت های کشور زدند که در رأس آن آمریکا با سرقت نفت و گندم مناطق شرقی سوریه قرار گرفته و بعد از آن کشور لبنان به دلیل بلوکه کردن دارایی های سرمایه داران سوری قرار دارد.

مدیریت سخت درآمدها: دولت سوریه در تلاش است تا درآمد های باقی مانده خود را به شکل بسیار سختی مدیریت کند. بیشتر درآمد های دولت سوریه در حال حاضر شامل کمک های بین المللی است که دولت در تلاش است تا از آن برای کم کردن خشم عمومی مردم علیه دولت و همچنین تثبیت دولت در مناطق باز پس گیری شده استفاده کند و همزمان نیز به دنبال تقویت نیروی نظامی خود در جبهه های فعال مانند شرق سوریه و منطقه ادلب است.

طبق گزارشات ، بودجه سال ۲۰۲۱ دولت سوریه شامل ۶ میلیارد دلار است که توسط پارلمان سوریه تأیید شده است ولی آنچه که هنوز در این بودجه مشخص نشده محل درآمد های دولت است که همین موضوع بیانگر دوران سخت مدیریت دولت سوریه و آیا این میزان از بودجه توانایی اداره زندگی روزمره مردم را دارد یا خیر.

استفاده از بازوی نظامی: دولت سوریه با ایجاد جو امنیتی از ابزارهایی مانند دستگیری و زندان برای افرادی استفاده میکند که هرگونه اعتراضی نسبت به سوء مدیریت اقتصادی دولت داشته و از طریق شبکه های اجتماعی اظهار نظر میکنند. از سوی دیگر زیر نظر گرفتن جابجایی پول و تحت نظر گرفتن تجار و اجرای قوانین سختگیرانه علیه آنان به دنبال مدیریت اوضاع است.

تکیه بر کمک های ایران: کمک های ایرانی به خصوص در زمینه سوخت و نیرو را می توان به عنوان مهمترین ابزار دولت سوریه برای مدیریت وضعیت اقتصادی کنونی در سوریه دانست.دفتراقتصادی ایران در حلب اخبار این کمکها را بصورت روزانه نشر میدهد. با وجود تأخیرهای پیاپی در رسیدن محموله های سوختی به سوریه به دلیل تحریم های جدید آمریکا علیه حمل و نقل دریایی ایران و حملات ایذایی رژیم صهیونیستی علیه کشتی های حامل نفت این کشور به سمت سوریه، دولت دمشق با اجرای راهکارهای جدید توزیع سوخت سعی در حفظ بیش از پیش ذخیره استراتژیک مواد سوختی خود دارد.

گزارش تحلیلی  اقتصاد سوریه تا سال 2021

وضعیت اقتصادی سوریه از نظر حامیان دولت مرکزی سوریه :

حکومت سوریه حق دارد برای بازسازی اقتصاد کشور اقداماتی را انجام دهد که در ذیل به برخی از آنها اشاره می کنیم

  • بحران فعلی اقتصاد مانند کلاف نخ است و ضرورت دارد که این بحران بار دیگر بازنگری و بازنویسی شود و با توجه به وضعیت اقتصاد پیش از جنگ و در زمان جنگ و بعد از جنگ برای عبور از بحران فعلی پیشنهاد هایی ارائه شود
  • محاصره بحران و تلاش برای جلوگیری از گسترش آن که راهکار این موضوع از طریق قراردادن راه های علمی و بررسی شده برای کم کردن تورم و قیمت ها و تلاش برای برداشتن دست تاجران از مواد اولیه مورد نیاز زندگی به منظور تقویت قدرت معیشتی مردم.
  • اعطای مجوز به تجار برای واردات محصولات مورد نظر خود از طرق قانونی به منظور ایجاد رقابت و در نتیجه کاهش قیمت و هدفمند کردن واردات و فروش محصولاتی که به آنان دلار دولتی تعلق می گیرد تا از این طریق از فروش این محصولات در بازار سیاه و جمع آوری دلار از طرق غیر قانونی جلوگیری شده و در صورت بروز چنین مواردی برخورد قانونی سخت با آنان انجام شود.
  • ضرورت دارد تا هرچه سریعتر رنج مردم سوریه در نتیجه وضعیت معیشتی حاکم بر جامعه پایان یابد و این موضوع تنها از طریق ارتباط میان بازارها و نظارت بر تجار و فرآیند های واردات و صادرات و همچنین قیمت گذاری دولتی بر مواد غذایی اساسی امکان پذیر است. در مجموع مردم سوریه به تجار به دلیل تلاش آنها برای کسب بیشترین سود، اعتماد ندارند و از دولت می خواهند تا این وظیفه را بر عهده گرفته تا تأثیرات آن بر وضعیت معیشتی سوریه مشهود شود.

جمع بندی :

می توان گفت که دولت سوریه به طور واقعی وارد پیچ سرنوشت ساز اقتصاد این کشور شده است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و قطعا دمشق نمی تواند این مرحله را به تنهایی پشت سر بگذار و لازم است که در این مرحله تلاش ها یکپارچه شود و با توجه به دستور العمل های بشار اسد دولت سوریه می تواند پیروزی های اقتصادی خود را بر پیروزی های سیاسی و نظامی خود منطبق کند و در این صورت پیروزی دولت سوریه می تواند ضربه سنگینی به پروژه آمریکا برای سوریه و تمام منطقه باشد.

طبق گزارشات اخیرا که اخبار آن در سایت دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی آمده است،دستورالعمل های جدیدی برای اقتصاد سوریه صادر شده است که بر اساس آن بسیاری از شرکت های کشورهای حوزه خلیج فارس و بانک های مشترک آماده ورود به بازار سوریه و تنها منتظر موافقت دمشق هستند و سوریه هرگز برای بدون موافقت شرکای سیاسی خود تصمیم نخواهد گرفت

 

امکانات فعلی اقتصاد سوریه

زمینه های کشاورزی :

کشاورزی یکی از مهمترین بازوهای نگهدارنده اقتصاد سوریه به شمار می آید. ۳۲ درصد از مساحت سوریه را اراضی کشاورزی تشکیل می دهد و این اراضی ۲۶ درصد سرانه تولید ملی سوریه را شامل می شوند. محصولات کشاورزی گوناگونی بر اساس جغرافیا و آب و هوای مختلف مناطق سوریه در این کشور کشت می شود که از مهمترین آنها پنبه، جو و گندم است که این کشور را از نظر تولید در رتبه ۱۰ جهان قرار داده است. صیفی جات، زیتون، میوه نیز از دیگر محصولات کشاورزی سوریه هستند که این کشور رتبه ششم جهان را در تولید آن دارند.

ولی حوزه کشاورزی سوریه در سالهای اخیر با دو مشکل اساسی روبرو شد ابتدا موضوع تأمین آب کشاورزی که به دلیل از بین رفتن زیرساخت های آبرسانی با کاهش چشمگیری روبرو شد و دوم موضوع برق که مهمترین عامل در پمپاژ آب به اراضی دور دست سوریه بود. همچنین خشکی منابع مهم آبی مانند خشک شدن دریاچه “مزیریب” در درعا و شهرهای دیگر طی چند سال گذشته و آلودگی منابع آبی باقی مانده و مساحت های زیادی از زمین های کشاورزی به دلیل وجود مین و خمپاره های عمل نکرده که باعث ایجاد آلودگی های شیمیایی در این منابع شده است.

با این وجود توقع می رود که کشاورزی در مناطق شمالی و شرقی و همچنین حومه درعا شاهد رشد بسیاری باشد تا احتیاجات مردم سوریه با وجود به گرانی مواد غذایی تا حدودی تأمین شود. از سوی دیگر کشاورزی در زمان رکود کارخانه ها و نبود کار بهترین روش برای کسب در آمد در سوریه به شمار می آید.

زمینه های گردشگری:

و اما در زمینه گردشگری باید یاد آوری شود که در سال ۲۰۰۷ بیش از ۱۴.۴ درصد از سرانه درآمد ملی سوریه از حوزه گردشگری تأمین می شد و بیش از ۱۳ درصد از فرصت های شغلی را در کشور شامل می شد که از این طریق ۳۱ درصد از صندوق ذخیره ارزی تأمین می شد. طبق آمار وزارت گردشگری سوریه، در سال ۲۰۰۷ ۴.۶ میلیون گردشگر از این کشور بازدید کرده بودند.

اما در سال ۲۰۱۱ و با شروع جنگ، گردشگری در سوریه ناپدید شد و تنها بخشی از گردشگری دینی و آنهم به صورت بسیار جسته و گریخته ادامه پیدا کرد و در سال ۲۰۱۸ گردشگری بار دیگر تلاش خود را برای بازیابی نقش خود در اقتصاد سوریه آغاز کرد. اما در سال ۲۰۲۰ و با شروع بیماری کرونا همان بخش کوچک از گردشگران نیز که برای گردشگری دینی از عراق، لبنان و ایران به سوریه سفر می کردند نیز به طور کامل متوقف شد و در این سال تنها ۲۰۰ هزار نفر برای اقامت گردشگری به سوریه سفر کردند.

به نظر می رسد با شروع سال جدید میلادی گردشگری در سوریه بار دیگر رونق بگیرد و بسیاری از شهروندان سوری که در کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای اروپایی زندگی می کنند برای دیدار با خانواده های خود یا به دلیل اخراج شده از این کشورها به سوریه بازگردند.

همچنین در سال ۲۰۲۲ شاهد آن خواهیم بود که برخی از کشورهای اروپایی برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری سوریه آمادگی خود را اعلام کنند. برخی از شرکت های گردشگری در این کشورها تورهای گردشگری به مناطق مختلف سوریه را اعلام کرده و در حال جذب گردشگر برای این کشور هستند و احتمال دارد سفر ها به سوریه بعد از ۱۰ سال از سر گرفته شود.فرصت های مربوط به گردشگری سوریه را میتوانید در سایت دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی بررسی کنید.

شبکه خبری دویچه وله آلمان طی خبری اعلام کرد که شرکت “سوویت تور” که در برلین فعالیت دارد در حال آماده سازی تورهای گردشگری به سوریه در سال ۲۰۲۲ است.

شرکت “راکی رود تراول” نیز با انتشار تبلیغات خود از انجام تورهای یک روزه به دمشق و ۱۵ روزه به تمام سوریه خبر داده است.

همچنین شرکت “لوپین تراول” انگلیس نیز از برقراری تورهای گردشگری به سوریه خبر داد تا به این ترتیب جزو اولین شرکت هایی باشد که در این زمینه برای گردشگری سوریه فعالیت می کند.

دویچه وله در ادامه اعلام کرد که بازگشت گردشگران اروپایی به سوریه جدید نیست و شرکت سلیو فرانسه که در زمینه تورهای فرهنگی فعالیت دارد در سال ۲۰۱۹ اولین پوستر های تبلیغاتی سفر به سوریه را در سایت خود منتشر کرده بود.

صنعت و شهرهای صنعتی در سوریه

سوریه به عنوان کشوری صنعتی با درجه متوسط شناخته شده است. صنعت در سوریه به دو قسمت دولتی و خصوصی تقسیم می شود که بیشتر آن را کارخانجات و شرکت های صنعتی تشکیل می دهند که در نهایت این بخش ۶۰ درصد از سرانه درآمد داخلی سوریه را تأمین می کند.

بزرگترین و مشهورترین صنایع سوریه، پارچه بافی، صنایع غذایی، مواد ساختمانی، ساخت اتومبیل که برای احتیاجات داخلی سوریه استفاده می شود و صنایع مرتبط با معادن و ثروت های معدنی سوریه مانند کود های شیمیایی و سیمان است.

اما صنعت سوریه به دلیل جنگ فلج شده و بسیاری از زیر ساخت های آن به خصوص برق، نفت و گاز به شکل کامل دچار آسیب و قطع شده است. همچنین وضعیت نظامی حاکم بر سوریه در کندی روند بازگشت صنعت به سوریه بی تأثیر نبوده ولی در سوال ۲۰۲۰ و با آزادسازی بسیاری از سرزمین های سوریه و به خصوص قلب صنعتی سوریه یعنی شهر حلب این کشور شاهد رشد صنعت است اما همچنان مهمترین عامل یعنی تحریم های بین المللی مانع پیشرفت آن است.

صنایع بزرگ سوریه مانند صنایع نساجی، ریسندگی و دوخت لباس با کمترین ظرفیت خود فعالیت می کنند علاوه بر آن صنایع شیمیایی، شیشه و سیمان نیز در حال بازسازی هستند. اما توجه به صنایع غذایی تنها در برخی از کارخانجات دولتی و نزدیک به افراد دولتی به خصوص کارخانجات وزارت دفاع سوریه انجام خواهد شد. همچنین انتظار می رود که صنایع کودسازی که بیشتر برای مصارف کشاورزی و نظامی مورد استفاده قرار میگیرد رشد کرده و صنایع ریخته گری، تراش کاری، تعمیرات و نگهداری قطعات صنعتی پیشرفت کند زیرا این صنایع تنها با هدف تقویت نیروی نظامی تقویت خواهند شد. همچنین صنایع وابسته به ژنراتور های برق که در حال حاضر به صورت بسیار گسترده ای در موسسات دولتی مورد استفاده قرار می گیرد نیز مورد اهمیت قرار خواهد گرفت.

در زمینه ساخت و ساز نیز، پروژه ها به صورت انحصاری دراختیار موسسه سازندگی ارتش (موسسه الانشات العسکریه ) قرار میگیرد تا از این طریق تنها افراد نزدیک به دولت در آنها مشغول به فعالیت شوند و اما پروژه های کوچک نیز برای شرکت های باقی مانده و فعال در زمینه پیمانکاری باقی خواهد ماند.بسیاری از این شرکت ها در سایت دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی معرفی و اطلاعات تماس آنها منتشر شده است.

در رابطه با همین موضوع کمیته سرمایه گذاری سوریه از برنامه خود برای واگذاری ۱۳۴ فرصت سرمایه گذاری در سال ۲۰۲۱ خبر داد که شامل بخشهای مختلف از جمله صنایع تبدیلی و بهره برداری میشود

طبق گفته مدیر این کمیته ۶۳ طرح در زمینه صنایع تبدیلی، ۱۸ طرح در زمینه بهره برداری، ۵ طرح در زمینه کشاورزی، ۵ طرح در زمینه پرورش دام و طیور، ۱۲ طرح در زمینه نیرو و برق، ۷ طرح در زمینه گردشگری و خدماتی، ۲۳ طرح در زمینه سرمایه گذاری ملکی و در نهایت ۱ طرح در زمینه حمل و نقل ارائه شده است.

در سال ۲۰۲۰ هم کمیته سرمایه گذاری سوریه ۶۳ طرح را برای جذب سرمایه گذاری در زمینه های مختلف اعلام کرده بود که میزان سرمایه آن به بیش از ۱.۵ ترلیون لیر می رسد و برای ۹۸۰۰ نفر فرصت شغلی ایجاد می کرد.

 

آخرین وضعیت شهرکهای صنعتی سوریه

در سوریه ۴ شهرک صنعتی وجود دارد که شامل، عدرا در حومه دمشق، شهرک صنعتی حسیا در حمص، شهرک صنعتی شیخ نجار در حلب و شهرک صنعتی دیر الزور است.

 

فعالیت

عدرا

شیخ نجار

حسیا

دیر الزور

مجموع

در حال ساخت

۲۱۹۵

۱۱۸۵

۵۷۸

۱۷

۳۹۷۵

در حال فعالیت

۹۹۲

۱۱۷۶

۲۳۳

۸

۲۴۰۹

ذخایر استراتژیک و ثروت های طبیعی سوریه

از نظر ذخایر استراتژیک سوریه در رتبه ۲۷ کشورهای تولید کننده نفت قرار دارد که بیشترین چاه های نفت آن در استان های حسکه و دیر الزور واقع شده است و تولیدات آن توسط دو پالایشگاه حمص و بانیاس تصفیه و به مشتقات نفتی تبدیل می شود.سوریه پیش از جنگ روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت تولید می کرد و اخیرا نیز سفره های نفتی جدید در مناطق ساحلی این کشور کشف شده است.

دومین بخش ذخایر ملی سوریه را گاز تشکیل می دهد که از استان های حسکه، ادلب، حمص و دیرالزور  استخراج می شد و پیش از جنگ سوریه به صورت روزانه ۲۸ ملیون متر مکعب گاز استخراج می شد.

فسفات مقام سوم را در لیست ذخایر ملی سوریه از آن خود کرده است که در سال ۲۰۱۰ تولید این ماده به ۳.۶ میلیون تن در سال می رسید و بیشتر آن به خارج از کشور صادر می شد.

ولی جنگ در سوریه نقشه انرژی در این کشور را تغییر داد به طوری که نیروهای کرد با حمایت آمریکا در سال ۲۰۱۶ و با عقب راندن داعش از مناطق نفتی سوریه، بر چاه های نفت این کشور سیطره یافتند و تاکنون نیز این مناطق تحت اختیار این گروه است و همچنان بیشترین تمرکز انرژی سوریه در منطقه تحت سیطره کردها قرار دارد و اما دولت سوریه برای تأمین انرژی خود بخشی را از نیروهای کرد و بخشی دیگر را از بازار سیاه انرژی خریداری می کند.اخبار این موارد را میتوانید از سایت دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی دنبال کنید. لبنان نیز بخشی کوچکی از احتیاجات سوریه را تأمین می کرد اما در سال ۲۰۲۱ و با بالاگرفتن بحران انرژی و مواد سوختی در لبنان به دلیل تحریم های آمریکا علیه این کشور، بیروت از این لیست محو شد.

در سال ۲۰۲۱ برنامه ریزی وسیعی برای جایگزینی انرژی های تجدید پذیر از جمله انرژی خورشیدی و انرژی بادی در سوریه انجام شده است که در حال حاضر شرکت هایی با سرمایه های متوسط در این زمینه فعالیت دارند و می توانند پروژه های خوبی را ارائه دهند

پروژه های نفت و معادن بین سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹

سال

سیمان

نفت

مجموع پروژه

هزینه سرمایه گذاری م.ل.س

۲۰۱۷

۳

۱

۴

۴۷۳۱۱۰

۲۰۱۸

۶

۲

۸

۸۲۰۹۷۸

۲۰۱۹

۱

۱

۲

۶۲۵۲۰

مجموع

۱۰

۴

۱۴

۱۳۵۶۶۰۸

 

پروژه های انرژی تجدید پذیر انجام شده بین سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹

سال

تعداد پروژه ها

قدرت بر حسب کیلو وات

هزینه در هزار یورو

تعداد کارمندان

۲۰۱۷

۲

۱۰۳۰۰

۸۷۴۰

۴۵

۲۰۱۸

۲۴

۲۰۰۲۳

۱۷۷۹۵

۱۳۷

۲۰۱۹

۴۳

۴۵۹۴۵

۳۸۵۲۶

۴۱۵

مجموع

۶۹

۷۶۲۶۸

۶۵۰۶۱

۵۹۷

 

تجارت خارجی و سرمایه گذاری خارجی در سوریه:

تجارت خارجی سوریه در سال ۲۰۲۰ تنها به مواد اساسی مختصر شد و بزرگترین تغییر در شاکله تجارت خارجی آنهم در موضوع صادرات این بود که سوریه به جای صادرات مواد خام بیشترین صادرات را در زمینه های حبوبات، دانه ها، میوه، آجیل، صیفی جات، میوه، پنبه و روغن زیتون داشت.

همچنین تغییرات زیادی در شاکله سبد صادراتی سوریه برای دیگر کشورها رخ نداد و این تجارت بیش از ۱ میلیارد دلار برای سوریه در سال ۲۰۲۱ ارز آوری نداشت. با این حال صادرات این کشور در بازه زمانی اخیر شاهد رشد بوده و کشورهای حوزه خلیج فارس از طریق مرزهای اردن و عراق به کشورهای مقصد این کالاها تبدیل شده اند. از سوی دیگر نیز توافقات تجاری با روسیه برای تأمین صیفی جات و میوه با روسیه و همچنین تبادلات تجاری با ایران نیز در این حوزه حائز اهمیت است.

در سال ۲۰۲۱ شرکای تجاری سوریه از نظر حجم تجارت به این صورت بودند :  چین در درجه اول به دلیل بیشترین حجم واردات در مناطق تحت سیطره دولت، ترکیه نیز در لیست بزرگترین شرکای تجاری سوریه قرار دارد و با بیشترین حجم تجارت را با مناطق خارج از سیطره دولت و مناطق تحت سیطره کردها دارد. عربستان نیز جزو مهمترین مقاصد صادرات محصولات سوری خواهد بود البته نه با همان قدرت سالهای پیش از جنگ. روسیه نیز در زمینه تجارت دانه های اساسی مانند گندم جزو مهمترین شرکای تجاری محسوب می شود و قسمتی از صادرات میوه و صیفی جات سوریه نیز به مقصد مسکو است.

و ایران که با وجود آمارهای بسیار ضعیف در تجارت با سوریه مثل سال های گذشته نقش کمتری را در تجارت دارد ولی به دلیل روابط قوی سیاسی احتمال می رود که ایران در مناطق تحت سیطره دولت روابط اقتصادی قوی را با تجار داشته باشد

اتحادیه اروپا نیز که پیش از سال ۲۰۱۱ قویترین و بزرگترین مقصد تجارت سوریه به شمار می رفت به صورت بسیار محافظه کارانه در پایان لیست شرکای تجاری سوریه به دلیل اعمال تحریم علیه دمشق قرار دارد.

همچنین دولت سوریه در حال انجام اقدامات بسیاری برای تشویق سرمایه گذار خارجی برای ورود به بازار این کشور است. از جمله این اقدامات می توان به قوانین و مقررات جدید و انجام نمایشگاه های متعدد که آخرین آنها نمایشگاه “عمرها ۲۰۲۱” بود اشاره کرد که در آن بسیاری از کشورهای خارجی و عربی در کنار شرکت های سوری که طی ۱۰ سال جنگ تولید خود را متوقف نکرده بودند شرکت داشتند.

بر اساس گزارش های شبکه های خبری سوریه نزدیک به ۱۹۰ شرکت عربی و خارجی غرفه های نمایشگاه  در شهر نمایشگاهی دمشق را رزرو کرده و طی آن محصولات خود و خدمات فنی و مهندسی را در زمینه های بازسازی، کشاورزی، ساخت و ساز و تولیدات صنعتی ارائه دادند.

در همین رابطه در آخرین نمایشگاه “بیلدکس” در سال ۲۰۲۱ دو شرکت فرانسوی و دو شرکت اتریشی در این نمایشگاه ها شرکت کردند.اخبار نمایشگاه های سوریه توسط دفترافتصادی ایران در حلب بصورت در شبکه های اجتماعی دفتر پوشش داده شده است و میتوانید در آرشیو مطالب سایت دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی مشاهده کنید.

لازم به ذکر است که بیش از ۲۲۵ شرکت داخلی، عربی و خارجی در نمایشگاه بیلدکس ۲۰۱۸ که در شهر نمایشگاهی واقع در جاده فرودگاهی دمشق برگزار شد، حضور داشتند. این شرکت ها به نمایندگی از بزرگترین برندهای جهانی در زمینه های مواد ساختمانی، مواد اولیه رنگ، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، تکنولوژی آب و محیط زیست، سنگ و لوازم ایمنی و روشنایی شرکت کردند. از سوی دیگر بازگشایی نقطه مرزی نصیب در مرز سوریه و اردن نقش به سزایی در جذب سرمایه گذاری خارجی به خصوص کشورهای عربی و خارجی داشت. کشورهایی مانند ترکیه و اتحادیه اروپا در رأس کشورهای درخواست کننده برای سرمایه گذاری در سوریه هستند

 

آمارهای مالی مناطق آزاد سوریه

سال

۲۰۱۷

۲۰۱۸

۲۰۱۹

درآمد به ملیون ل.س

۳۴۷۳

۴۵۰۹

۴۵۰۴

حرکت کالای داخلی و خارجی و تبادل تجاری به ملیارد ل.س

۷۷

۴.۱۱۳

۹۳

سرانه سرمایه اولیه سرمایه گذاران به میلیون دلار

۶۳۱

۷۴۹

۶۰۴

تعداد کارخانجات سرمایه گذاران

۵۵۴

۹۳۴

۹۰۸

تعداد شرکت های خارجی سرمایه گذار

۷۵

۴۵

۵۴

سرمایه گذاری شرکت های خارجی به میلیون ل.س

۱۰۵

۳۰

۵.۲۴

 

 

آخرین آمار کمیته سرمایه گذاری سوریه از پروژه های سرمایه گذاری خارجی در سوریه

سال

کشور

تعداد پروژه

میزان سرمایه گذاری به میلیون ل. س

تعداد کارگر

۲۰۱۷

اردن

۱

۲۷۵

۳۰

 

لبنان

۷

۵۶۲۹۸۰

۳۳۱۵

۲۰۱۸

سوریه –  اردن

۱

۱۰۸۶۹۵

۳۴۶

 

سوریه –  عمان

۱

۵۵۰

۵۰

 

سوریه –  مالزی

۱

۱۳۷۵

۳۵

۲۰۱۹

سوریه –  فلسطین

۱

۲۰۷

۱۹

 

لبنان

۱

۸۹۷

۱۰۰

 

سوریه – لبنان

۴

۳۴۸۶۴

۴۹۷

 

عراق

۱

۲۹۶

۱۲

 

سیشل (قاره آفریقا)

۱

۲۷۵

۴۰۰

 

چین –  سوریه

۱

۴۴۰

۱۰۰

مجموع

۲۰

۷۱۰۸۵۴

۴۹۰۴

 

مهمترین شرکت های خارجی فعال در سوریه

نام شرکت

کشور

تخصص

شرکت  CMA CGM فرانسه

فرانسه

حمل و نقل

هولدینگ سوریه و کویت KSHC

کویت

ملک

شرکت ایرانی سوری سیامکو

ایران

خودرو سازی و صنعت

شرکت نکین

ایران

ساخت و ساز

شرکت خاتم الانبیا

ایران

ساخت و ساز

شرکت نیرو گستر

ایران

ساخت و ساز

شرکت بیرنان

ایران

ساخت و ساز

شرکت پیمانیر

ایران

نیرو

شرکت مپنا

ایران

مپنا

شورای فرهنگی انگلیس

انگلیس

آموزش

اتاق بازرگانی بین المللی –  سوریه ICC

بین المللی

تجارت

شرکت وستل

ترکیه

صنعت

شرکت فیمبکس

اتریش

صنعت

شرکت بیمه سوریه –  کویت

کویت

خدمات

شرکت خودرو سازی جیلی

چین

صنعت

مجموعه الخرافی کویت

کویت

خدمات متعدد

مجموعه عامر گروپ مصر

مصر

ساختمان سازی

شرکت نور

کویت

حمل و نقل

شرکت سرمایه گذاری ماس

عراق

صنعت و نیرو

مجموعه میماک اوجفلی

بین المللی

تبلیغات

شرکت سوف اینترفود

روسیه

ساخت و ساز صنعتی

شرکت STG LOGESTIC

روسیه

گردشگری

شرکت کاپیتال

روسیه

نفت و نیرو

شرکت ایست مید عمریت

روسیه

نفت و نیرو

شرکت ماجد فطیم

امارات

گردشگری

شرکت استروی ترانس گاز

روسیه

صنعت

مجموعه شرکت های مرکوری

روسیه

نفت

شرکت ولادا

روسیه

نفت

شرکت اپوللو اینترنشنال

هند

صنعت

مجموعه شانگهای شانگکی

چین

صنعت

شرکت کوکب سوریه – چین

چین

نفت

شرکت ساوی

چین

صنعت

شرکت فوجیان سیچنگ

چین

تجارت

شرکت YOUNG PIONEER

چین

گردشگری

شرکت فود استوری

روسیه

خدمات

شرکت ای اف جی – هرمس سوریه

بین المللی

موسسه مالی و سرمایه گذاری در بازارهای جدید و ابتدایی

 

امکانات اقتصادی غیر قانونی سوریه

مهمترین تجارت های غیر قانونی فعال در سوریه به شرح زیر است :

تجارت اسلحه : در اواخر سال ۲۰۱۱ فعالیت های زیادی در زمینه قاچاق سلاح از طریق مرزهای عراق و لبنان به شکل بی سابقه انجام شد و بعد از پایان بحران در سوریه از این مناطق برای قاچاق انسان و کالا استفاده می شود که مجموعه های بزرگ و مافیاهای مهم در کشورهای همسایه سوریه برای این موضوع شکل گرفت.

رشوه و باج گیری : در جریان بحران سوریه، عملیات گروگانگیری رشد بسیار زیادی داشت که گروه های مسلح و برخی از گروه های نظامی وابسته به دولت برای کسب مبالغ مالی بسیار زیاد دست به چنین اقداماتی زدند. متاسفانه دولت سوریه در بازه زمانی اخیر نیز با بازداشت تجار آنان را مجبور به پرداخت مبالغ بسیار زیاد به خزانه دولت کرده و سپس آنان را آزاد می کرد.

سوء استفاده از نفوذ دولت برای استیلا بر اوراق رسمی دولتی : در حال حاضر وضع سوریه به صورتی شده که برای انجام کوچکترین امور اداری لازم به پرداخت رشوه به تمام کارمندان مربوطه هستید. برخی از این افراد به دلیل نفوذ در ادارات تبدیل به مجموعه های واسطه گری برای انجام امور اداری شده اند. مهمترین اوراقی که برای اخذ آن نیاز به تعامل با این واسطه ها است؛ گذرنامه و گواهینامه است.

تجارت مواد مخدر و سیگار : قاچاق مواد مخدر ( قرص و … )  و سیگار در سوریه رونق زیادی دارد به طوری که دولت هر چند روز از کشف و ضبط مقادیر زیادی از این مواد خبر می دهد علاوه بر آن بسیاری از کشورهای همسایه سوریه نیز از کشف این مواد از خودروهای عبوری از سوریه به میزان ۴۶۶۰۰ کیلو گرم (تقریبا ۲۴ ملیون قرص مخدر ) خبر می دهند. قیمت تقریبی این مواد در سال ۲۰۲۰ نزدیک ۳.۴ میلیارد دلار برآورد شده است.

تجارت مواد دسته دوم : از سال ۲۰۱۴ تجارت جدیدی در سوریه به نام تجارت لوازم دست دوم به راه افتاد که هدف آن خرید و فروش درب و پنجره و لوازم خانگی دزدیده شده از خانه های خالی از سکنه مناطق آزاد شده سوریه بود. در حال حاضر سرمایه در گردش این تجارت بیش از ۳۰ میلیارد لیر بر آورد می شود.

 

اقتصاد سوریه پیش از جنگ

طبق گزارشات صندوق عربی پیشرفت اقتصادی، سوریه دارای بیشترین پیشرفت اقتصادی در مدت زمان کوتاه در جهان بود و پیش از جنگ بیش از ۸۵ درصد از احتیاجات داخلی خود را تأمین می کرد.این کشور جزو ۵ کشور اول جهان در تولید پنبه، غلات و پرورش دام و طیور بود که سالانه بیش از ۶ میلیون تن تولید داشت و مازاد بازار داخلی خود را صادر می کرد. جاذبه های گردشگری در سوریه سالانه ۸ میلیون گردشگر را به خود جذب می کرد. سوریه تمام نیاز خود را در زمینه نیرو و انرژی تأمین میکرد و مازاد بازار داخلی خود را به کشورهای همسایه مانند عراق، لبنان و اردن صادر می کرد.اطلاعات آماری این گزارشات که توسط مرکز آمار سوریه منتشر میشود در سایت دفتراقتصادی ایران درحلب سوریه به زبان فارسی و ترجمه شده موجود است.

با توجه به وضعیت گذشته و فعلی سوریه آینده اقتصادی این کشور به دو قسمت کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم میشود که در کوتاه مدت می توان به برخی صنایع کوچک و متوسط اشاره کرده و در بلند مدت به زیرساخت های مهمی مانند انرژی و نفت و گاز که البته به دلیل وضع تحریم های قیصر از سوی آمریکا سالهای متمادی طول خواهد کشید تا سوریه به گذشته خود یعنی کشوری صادر کننده تبدیل شود.

رشد بعد از جنگ:

در سایه جدال های مالی و تجاری در جهان، آمریکا دشمن سوریه و چین شریک دمشق محسوب می شود از سوی دیگر روابط شکننده میان واشنگتن و مسکو و دشمنی بلند مدت آمریکا با ایران، می تواند نقطه قوتی برای دمشق باشد. کشوری که تمام قدرت های متحد برای هدفی واحد که مقابله با آمریکا است در آن جمع شده اند. این موضوع می تواند پشتیبان اصلی موضوع بازسازی سوریه شود به طوری که این کشورهای با برنامه ریزی بلند مدت می توانند دمشق را به قدرتی برای مقابله با آمریکا در منطقه تبدیل کنند.

بر اساس آینده نگری در وضعیت فعلی سوریه، دمشق به سه صندوق سرمایه گذاری برای جهش اقتصادی نیاز دارد.

اول صندوق سرمایه گذاری چین :

در حال حاضر فرصت بسیاری مناسبی برای چین وجود دارد تا با ایجاد صندوق بازسازی سوریه چند هدف را به صورت موازی دنبال کند. ابتدا سوریه می تواند از طریق این صندوق خود را تقویت کند. چین نیز از این طریق می تواند قدرت اقتصادی خود را به جهان ثابت کرده و در عین حال به تقویت پول خود در برابر دلار بپردازد. همچنین پروژه کمربند راه ابریشم با ایستگاه پایانی سوریه برای چین بسیار اهمیت دارد و از این طریق می تواند دروازه جدیدی برای ورود به بازارهای جهانی و استفاده از قدرت صنعتی سوریه به دست بیاورد.

دوم صندوق سرمایه گذاری چین، روسیه و ایران

کشورهایی که در سوریه تبدیل به جبهه واحدی در زمینه های سیاسی و نظامی شدند می توانند با تشکیل صندوق مشترک اقتصادی نجات بخش برای سوریه، در آینده انرژی منطقه و موقعیت استراتژیک آن شریک شوند. تمامی این کشورها از جمله ایران، روسیه و چین برای دسترسی به بازار کشورهای غربی نیاز به موقعیت جغرافیایی سوریه دارند.حضور کشورهای منطقه در سوریه بصورت روزانه در سایت دفتر اقتصادی ایران درحلب سوریه در قالب اخبار فارسی منتشر میشود.

 

سوم تشکیل صندوق سرمایه گذاری سوریه

سوریه می تواند با ایجاد این صندوق و قراردادن چشم انداز اقتصادی روشن اجازه ورود سرمایه گذاران در زمینه های بازسازی زیرساخت ها و ساختمان سازی، سرمایه گذاری تجاری، شبکه راهی، شبکه مخابرات و برق و زمینه های تکتولوژی و گردشگری و صنایع تبدیلی که با مواد اولیه داخلی سوریه تهیه می شود را بدهد و با ارائه برنامه های تشویقی به جذب حداکثری سرمایه خارجی بپردازد.

پیشنهادها

تاکید بر اینکه سوریه با وجود تمام سختی ها بیشترین تلاش را برای بهبود اوضاع اقتصادی انجام می دهد و قطعا همانطور که جنگ نظامی پیروز شد در جنگ اقتصادی نیز پیروز خواهد شد.

  • تأکید بر بازگشت روابط کشورهای منطقه با سوریه و نتایج مثبت آن بر اقتصاد سوریه و فرصت های اقتصادی این کشور
  • تلاش سوریه برای بهبود گام به گام وضعیت معیشتی و نشان دادن موفقیت های سوریه در این زمینه
  • دشمنان سوریه با وجود پیروزی این کشور و بازگشت روابط برخی از کشورها همچنان در تلاش برای ایجاد بحران و وادار کردن دولت به ایجاد جبهه های جدید نظامی هستند.
  • تأکید دولت مردان سوریه بر اینکه اولویت در پروژه های تجاری برای همپیمانان سوریه است و ایران، چین و روسیه فرصت های مناسبی برای سرمایه گذاری در سوریه دارند.
  • شرکت های مهم اروپایی و عربی بسیاری در خارج از مرزهای سوریه منتظر هستند تا با چراغ سبز سوریه برای سرمایه گذاری در این کشور وارد شوند.
  • تجربه نشان داده که کشورهای ایران، روسیه و چین هماهنطور که در زمینه نظامی و سیاسی در کنار سوریه ماندند، با حمایت های اقتصادی خود از دمشق نیز این کشور را در برابر تحریم های آمریکا و غرب حمایت می کنند.

جهت تهیه و ترجمه این مطلب زمان و زحمت بسیاری صرف شده است،لطفا در صورت بازنشر این مطلب نام منبع “دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی” را حتما ذکر بفرمائید و یا لطفا فایل PDF این گزارش را نشر دهید.

 

ضمن عرض ادب و احترام به کلیه عزیزان تجار و سرمایه گذاران و علاقمندان به بازار کشور سوریه ، موارد ذیل به حضور ارسال میگردد

۱-رسالت اصلی دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی شناساندن بازار سوریه و خاصا شهر حلب بدون هرگونه استفاده مادی میباشد و از آنجا که هزینه های این دفتر از طرق مختلف تامین میشود لذا هرگونه مشاوره اقتصادی و تجاری از سوی این دفتر کاملا رایگان و بدون دریافت هرگونه وجهی میباشد و این موضوع را وظیفه خود در برابر شهدای مدافع حرم که مظلومانه و غریبانه در این سرزمین شهید شده اند و هدیه ای است به روح پرفتوح شهید حاج قاسم سلیمانی عزیز .

۲-مسول و کارشناسان این دفترچندین سال میباشد در کشور سوریه و شهر حلب مستقر میباشند و لذا هرگونه اعلام نظر و ارایه مطلب از داخل کشور سوریه به عزیزان ارسال میگردد

۳-با توجه به حجم بسیار بالای پیام ها و درخواست ها و متاسفانه نبود رایزن بازرگانی رسمی از سوی دولت ایران در این کشور و همچنین محدودیت نیروی انسانی این دفتر پیشاپیش از اینکه روزانه فقط اخبار اقتصادی و چکیده مناقصات خدمتتان ارسال میگردد عذر میخواهیم ، لیکن کلیه سوالات در اسرع وقت جواب داده میشود

راه های ارتباطی با دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

آدرس درگاه ثبت اطلاعات تجار و بازرگانان در دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

www.iseconomy.com

 

آدرس سایت رسمی دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

www.tradetejarat.com

 

برای دسترسی سریعتر به محتوای سایت عضو کانال ما شوید

درصورت تکمیل بودن یک گروه واتس اپ میتوانید روی سایر گروه ها بزنید(محتوای گروه ها مشابه هم و همزمان بروز میشوند.لطفا فقط در یک گروه عضو شوید)

 

آدرس کانال تلگرامی دفتر تجارت ایران و کشورهای عربی

https://t.me/Iransyriaeconomy